Skip to form
Välkommen till Sveriges ledande mötesplats där du har möjlighet att möta aktörer inom vinterindustrin på ett och samma ställe. En stark utveckling med många nya innovationer som driver förändringen av branschen för både statlig och kommunal väg. Seminariet sker 4 mars på Jönköping Konsert och Kongress på Elmia, i samband med mässan På Väg, som äger rum 4–5 mars. Seminariet är helt kostnadsfritt men anmälan krävs.
Föreläsare Vinterkonferensen 2025

Vart är vintern på väg?

Vinterindustrin spelar en avgörande roll för att upprätthålla säkra vägar för våra olika trafikslag och står samtidigt inför många utmaningar. Låg lönsamhet, varierad digital mognad, svårigheter att attrahera ny talang och samtidigt behöver nya lösningar komma på plats för att minimera påverkan på vår närliggande miljö. Klimatförändringar och ett alltmer oförutsägbart vädermönster kräver ny kunskap och nya lösningar för att anpassa underhåll till en ny verklighet.

Behovet av hållbara och innovativa lösningar och samarbete är mer viktigt än någonsin.

Vinterkonferensen samlar ledande företag, forskare och organisationer som både hanterar dagens utmaningar och samtidigt driver på och testar morgondagens lösningar.

På Vinterkonferensen 2025 får du möjlighet att ta del av de senaste trenderna, nya innovationer och pilotprojekt från norra Europa som bidrar till ny kunskap i arbetet med att forma morgondagens vinterunderhåll – både när det gäller säkerhet, lönsamhet och miljömässig hållbarhet.

Dagen riktar sig till dig som arbetar med vinterunderhåll av statliga eller kommunala vägar, fastighetsnära tjänster och som vill vara en del av Vinterindustrins förändringsresa.

Den börjar 11.00 4 mars på Elmia, Jönköping. Vi är på väg!

logotyp_pavag_2025 PLATS: Rydbergssalen, Jönköping Konsert och Kongress
DATUM & TID: 4 mars, 11.00 - 16.00
divider2-2

Program | Vinterkonferensen 2025



11.00 Välkommen till Vinterkonferensen 2025
Varför är mötesplatser för innovation och förnyelse är viktiga?

Skärmavbild 2023-02-01 kl. 14.53.35

 

11.10 Inledningsanförande, Andreas Carlson, Infrastrukturminister


white

 

11.30 Framtidens vägunderhåll  - vart befinner vi oss och vart är vi påväg?
Christian Eriksson – Nationell samordnare, ansvarig vinter inom Underhåll, Trafikverket

trv

 

11.55 Kan Sverige bli självförsörjande och producera eget salt?

I Örnsköldsvik testar just nu SVEVIA Cirkulärt salt, en restprodukt från tillverkning av konstgödsel som i sin tur tillverkas av restprodukter från massaindustrin eller fordonsbatteritillverkning. Projektet finansieras av Infrasweden och genomförs tillsammans med Aebi Schmidt, EPOKE, Falköping, Consalt och Industriservice. 


Christer Andersson – Projekt- och processledare, ViaPM.
Fredrik Eide – Cinis fertilizer

salt

 

1220 Lunch and learn
Använd några av Elmiamässans olika lunchalternativ och passa på att utbyta erfarenheter med andra i samma industri. Passa också på att besöka utställarna som du hittar här. (Registrering krävs)


elmia

 

13.20 Låt prognosen styra saltspridaren.
SVEVIA utvärderar i samabete med EPOKE automatisk prognosstyrd saltspridning i Örnsköldsvik med hjälp av AI. Är det en utopi och hur fungerar det - och var finns möjligheterna och utmaningarna?
Andreas Bäckström – kontraktsingenjör och Verksamhetsutvecklare, Svevia.


svevia_epoke

 

1350 Låt aktuellt väglag styra saltspridaren.
Mesta AS genomför just nu omfattande tester med där spridaren anpassar sig utifrån både historisk prognos, aktuellt väglag och kommande prognos. Hur fungerar det i praktiken, hur använder Mesta teknologin och vilka vinster finns att hämta?
Ketil Dahl – Affärsutvecklare, MESTA

mesta

 


14.20 Så utmanar och inspirerar Statens Vegvesen entreprenörer till att använda nya innovationer.
Att använda nya idéer och teknologier innebär också att lösa problem längs med vägen. Hur ser Statens Vegvesens strategi ut för att både driva på förnyelse och samtidigt hämta hem förväntade vinster?
Bjørn LaksforsmoDivisonsdirektör, Statens Vegvesen

svv

 

14.50 Så bidrar personbilen till ett förbättrat vägunderhåll. Panelsamtal.
Johan Casselgren, Bitr. Professor, Luleå Universitet, Jonas Rönnkvist – Head of Data Business & Strategy, Volvo Cars, Johan Petersson –  Produktledare, Nira Dynamics och Alfred Lindberg – Business Development Manager, Univrses diskuterar hur realtidsdata kan användas till att förbättra underhåll och kvalité på vägen.

LTH_nir_uni_Volvo-1

 

15.20 Rekrytering en ödesfråga för vinterindustrin.
Hur inspirerar vi både befintliga och nya talanger till att vara med på förändringsresan inom vinterunderhåll? Panelsamtal med Agnes Sjöström – Entreprenör - Lyckopodden. Martina Rydberg – Enhetschef bas- och vintertjänster väg Trafikverket. Per SjöblomHead of Sweden, Terranor Sverige och Björn Eklund, senior utredare – Trafikverket.

LP_TRV_Terran

 

15.50 Avslutning och summering
Vad tar vi med oss från årets vinterkonferens och hur kan vi hjälpa varandra i transformationen som hela industrin går igenom?

Skärmavbild 2023-02-01 kl. 14.53.35

 

 

 

divider_snow
Antalet platser är begränsade och sista dagen för anmälan är fredagen den 28 februari.
Konferensen är kostnadsfri. 

Lunch går att köpa på Elmia, information kring urval av restauranger/caféer hittar ni här.

 

Passa även på att besöka På Väg, mässan för alla som jobbar för säkra, tillgängliga och framkomliga vägar, där hela branschen möts för att diskutera vägsäkerhet, vinterväghållning, anläggning och vägunderhåll - av, på och vid vägar. Ni kan registrera er fria entrébiljett till mässan här.



Här anmäler du dig till Vinterkonferensen:

Vinterkonferensen arrangeras på:
Elmia Jönköping
Mässvägen 12
554 54 Jönköping

WEBBPLATS & VÄGBESKRIVNING:

Har du frågor? Kontakta Emil Danielsson


Om du inte kan komma - behöver du avanmäla dig till info@klimator.se senast fredag 28 februari.